Druk op Enter om te zoeken of Esc om te sluiten
Blog thumbnail

5 tips voor ‘groen’… eten

5 tips voor ‘groen’… eten

Blog thumbnail ,

Vorige maand schreef ik mijn tweede blog over hoe je ‘groener’ kunt zijn in je dagelijkse beauty rituals. Deze maand wil ik het graag hebben over mijn favoriete onderwerp: eten! Hoe zorg ik ervoor dat mijn lifestyle op het gebied van voeding niet alleen gezond is voor mijzelf maar ook bijdraagt aan een gezonde, schone en groene wereld? In deze blog geef ik vijf tips hoe ik op mijn manier een steentje bijdraag.

Rens Kroes Go Green Food
Foto: Anne Timmer

1. Eet uit je omgeving
We kunnen onze ecologische voetafdruk verkleinen door meer seizoensgroenten te eten. En daarnaast vind ik het ook heel erg leuk om eens met oud Hollandse (vaak onbekende) groente een heerlijk nieuw gezond recept te maken. Wat ik hierbij heel handig vind, is mijn fruit- en groente kalender. Zo kun je precies per seizoen bekijken wat er wanneer wordt verbouwd in Nederland. Handig toch? Het beste is natuurlijk de groente zelf te verbouwen, maar als je weinig tot geen ruimte hiervoor hebt (net als ik in Amsterdam), kun je deze groente gemakkelijk kopen bij de biologische supermarkt , de markt of groenteboer.

2. Experimenteren met nieuwe (groente) recepten
Ondanks ik flexitarier ben (vooral groente en af en toe gevogelte en vis), valt het me op dat ik de laatste tijd steeds meer behoefte heb aan veel groente en het stukje vlees of vis niet eens mis. Ik vind het ook heel leuk om (nieuwe) gerechten te maken die zo lekker zijn dat zelfs iemand die geen flexi- of vegetariër is, het vlees of vis niet mist. Er zijn zo ontzettend veel heerlijke vegetarische gerechten als deze lekkere pompoen curry of de cashew ramen, yumm! Naast dat veel groente altijd een goede keuze is, is het daarnaast ook veel beter voor de natuur. Voor vis- en vleesproductie worden er namelijk veel meer natuurlijke bronnen gebruikt zoals water en energie dan voor de productie van groenten en fruit (Bron: De Verborgen Impact, 2017). De huidige en wereldwijde consumptiemaatschappij (van ruim 7 miljard mensen) vraagt op dit moment teveel van de aarde. Voor onze huidige manier van consumeren hebben we maar liefst 3.6 planeten nodig (Bron: De Verborgen Impact, 2017). En je raadt het al.. we hebben er maar 1. Doordat we met z’n allen op dit moment zo leven zorgt dit voor o.a. milieuvervuiling, ontbossing en nog erger: de opwarming en uitputting van de aarde. Om deze processen tegen te gaan, kies ik er heel bewust voor om weinig tot geen vis of vlees te eten. En wanneer ik dit wel doe, kies ik altijd voor een lokaal en duurzaam product van goede kwaliteit. Op deze manier draag ik mijn steentje bij aan de bescherming van de natuur boven en onder water. Ik hoor je denken, wat voor impact heeft dat op grote schaal? Niet heel veel. Maar als we met z’n allen steeds bewuster omgaan met onze vis- en vleesconsumptie en dit doorgeven aan onze familie en vrienden, zal dit op zowel lange en korte termijn veel invloed hebben op onze aarde.

3. Koop slim in
Om voedselverspilling tegen te gaan, kan ik je aanraden 1 a 2 keer boodschappen per week te doen. Ook al vind ik dat zelf lastig omdat ik dagelijks nieuwe recepten maak en veel prep, weet ik wel dat ik dan (1) geld bespaar doordat ik anders telkens extra kleine aankopen in de supermarkt doe en (2) minder eten weggooi. Meestal ga ik op zaterdag naar de (biologische) markt en haal ik daarvoor de hele week lekkere verse groente en fruit. Van tevoren bedenk ik welke recepten ik ga maken en schrijf ik op een lijstje wat ik daar allemaal voor moet kopen. Op deze manier koop ik precies wat ik nodig heb.

4. Wees creatief met restjes
Mijn andere tip om verspilling tegen te gaan is om één avond in de week een restjesavond in te plannen. Ik zet alle restjes van de hele week op tafel of maak bijvoorbeeld een lekkere soep of roerbakgerechten van alle overige groenten. Krijg je ‘t toch niet op? Vries het in om er later nog van te kunnen genieten. Tip: Investeer in goede potten (liefst BPA-vrij en geen plastic) om dingen in te bewaren en in te vriezen.  

5. Groen uiteten
Heb je zin om lekker een hapje te gaan eten buiten de deur maar tegelijkertijd ‘duurzaam’ te zijn? No problemo! Dan kies ik meestal voor een gerecht/restaurant waar ze voornamelijk (biologische) groenten en duurzaam vlees/vis serveren. Je hebt niet heeeel veel keus maar door meer naar dit soort plekken te gaan, ondersteun je hun duurzame business waardoor zij nog meer gestimuleerd worden bewust met hun inkopen om te gaan.

Zo! Dit waren mijn 5 tips… Mis je zelf nog een hele belangrijke tip in dit rijtje? Ik ben heel benieuwd naar jullie tips & tricks dus laat jouw verhaal achter in de comments onderaan de blog.

Veel liefs en go green ;-),

Rens

you may also like

“De advisering van Rens Kroes is uitdrukkelijk niet bedoeld als reguliere medische behandeling of de vervanging daarvan door je huisarts of medisch specialist, noch als behandeling of de vervanging daarvan door een diëtist. De adviezen van Rens Kroes bevatten uitsluitend algemene handvatten voor een beter en gelukkiger leefpatroon. Bij acute gezondheidsklachten of verergering van gezondheidsklachten word je dringend aangeraden direct contact op te nemen met de behandelend (huis-)arts of medisch specialist. Lees voor informatie de disclaimer

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found. Make sure this account has posts available on instagram.com.

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!