Ik trap af met tips hoe je in je dagelijkse denken groener kunt leven. Naar mijn idee begint dat bij bewuster zijn in je hoofd. Je gaat bij jezelf na: wat versta ik onder duurzaamheid, hoe kan ik dit toepassen in mijn leven en welke mindset heb ik nodig om verschil te kunnen maken.
1. Het begint bij jezelf
Tegenwoordig worden we door alle media platgebombardeerd door nieuwsfeitjes over duurzaamheid wat het voor velen het een groot grijs gebied maakt. Los van al deze (sceptische) meningen, onderzoeken en feitjes, ben ik er van overtuigd dat verandering begint bij jezelf. Wanneer jij gewoontes aanpast in je leven heeft dit wel degelijk effect op de gezondheid van jezelf en van de natuur. Je zal snel zien dat een groener, duurzamer leven hand in hand gaat met een heel leuk leven en dat je helemaal niet veel daarvoor hoeft te laten door een aantal (eigen gemaakte) normen en waarden toe te passen. Maak voor jezelf een lijstje met 5 dingen wat je in de komende periode wil veranderen. Dit kan zijn van afval scheiden tot aan je bewuster worden van het kopen van spullen.
2. Samenwerken
Wanneer je bij jezelf hebt bedacht hoe je een groener leven wilt leiden door bijvoorbeeld te letten op je vleesconsumptie of shop gedrag, deel dit dan met je vrienden. Zoals ik hierboven al schreef, het begin bij jezelf maar het is van groot belang om je kennis en ervaringen op dit gebied te delen met jouw kring. Zo motiveer je elkaar (familie, vrienden, buren) om groener in het leven te staan door een aantal kleine aanpassingen. Wellicht rolt er nog wel een leuk project uit om bijvoorbeeld regelmatig een diner te koken met restjes van het weekend. Ik merk dat de vrienden om mij heen geïnspireerd en nieuwsgierig worden en zelf op voeding te gaan letten door bijvoorbeeld lokaal te eten. Een ander voorbeeld is dat een vriend van me laatst toch geen scooter kocht maar investeerde in een mooie, goede fiets. Wanneer ik het hier met mijn vrienden over heb, probeer ik ze niet te overtuigen van een duurzame levensstijl maar juist de inspireren.
3. Meet je uitstoot
Om een goed beeld te scheppen wat je dagelijks uitgeeft, verbruikt of consumeert, is het handig om voor een maand eens bij te houden hoeveel dat voor jou is. Zo krijg je een indicatie wat jouw voetprint is. I know, dit kan best confronterend zijn maar des te meer motivatie om er iets aan te doen toch? Ik doe dit ook eens in de zoveel tijd waardoor ik me er heel bewust van wordt en zuiniger ben met energie en water.
4. Verbreed je kennis
Duurzaamheid is hot. De kranten en sociale media staan vol met onderzoeken naar dit onderwerp. Het is daarbij van belang om te niet alle getallen en meningen zomaar over te nemen. Wat wel belangrijk is, is om je in een aantal thema’s rondom duurzaamheid te verdiepen. Een aantal topics zijn: global warming, fossil fuels, co2 uitstoot, flexitarier, etc. Ik lees bijvoorbeeld regelmatig artikelen op Foodlog en daarnaast kijk ik graag documentaires die over dit onderwerp gaat. Ik kijk bewust verschillende docu’s (aanrader: Before The Flood, ) zodat ik altijd verschillende meningen waarneem rondom dit onderwerp en het zo beter kan begrijpen.
5. Mindset
Het feit dat je deze blog aan het lezen bent, geeft al aan dat je bezig bent om voor jezelf een gezonde levensstijl aan te meten. Yesss! Ik ben ervan overtuigd dat, ondanks de automatisering met computers, apps etc, de mens en de natuur altijd nauw in contact staan met elkaar. Dus wanneer je je goed doet voor jezelf, door gezonder, biologische en lokale producten te eten, heeft dit ook van grote invloed heeft op de natuur. Of door je jezelf regelmatig af te vragen of je dat nieuwe kledingstuk echt nodig hebt of omdat die aankoop op dat moment een leeg gevoel opvult. Nieuwe gewoontes aanleren voor een bewuste levensstijl is net zo belangrijk als nieuwe gewoontes aanleren voor een gezonde wereld. Met de juiste en positieve mindset zal dit stap voor stap gebeuren. Zolang we elkaar hierin maar blijven inspireren en motiveren.