Steeds vaker vraag ik mij af of de gezonde voeding die ik eet ook wel bijdraagt aan een gezonde, schone en groene wereld. Die verse mango of banaan, dat stukje kaas of chocolade of dat handje bosbessen. Is het food for the body, soul ánd earth? Hoe meer ik te weten kom over de herkomst van voeding en over de omstandigheden waarin het wordt gemaakt, hoe bewuster ik ben van elke hap die ik neem. Welke impact heeft dit product op het milieu? Ik kies vaak voor biologische producten omdat ik liever geen pesticiden binnen wil krijgen, maar ik weet ook dat die producten soms kilometers hebben afgelegd voordat ze op mijn bord belanden. Moet ik die voedzame Peruaanse acaí bowl of die goed gevulde Dahl van Indiaanse linzen waar ik zó dol op ben voorgoed schrappen? Is het beter alleen nog lokaal geproduceerde producten te eten? Struggles! Wanneer doe je het goed?
Als ambassadeur van Rabo Food Forward ben ik mij nog meer gaan verdiepen in voeding en duurzaamheid. Door mijn gesprekken met lokale Agri-food ondernemers tijdens de Food Forward Tracks ben ik erachter gekomen dat er geen duidelijke goed of fout is (gelukkig!), maar dat we zeker iets kunnen veranderen. Nederland heeft prachtig, divers en kwalitatief goed voedsel, super zonde als we dit niet volledig benutten. Willen we ons meer bewegen naar een duurzame productie én consumptie van voedsel, dan is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor lokale producenten. Door te kijken wat er in Nederland allemaal beschikbaar is, kunnen we samen toewerken naar een kortere voedselketen.
Het is altijd even zoeken hoe te beginnen, daarom heb ik onderstaande tips opgeschreven waarmee je gemakkelijk de eerste stap kunt zetten. Let’s go!
- Eet producten uit het seizoen
Koop een product in het seizoen dat het beschikbaar is in Nederland. Er zijn zóveel lekkere seizoensproducten te ontdekken. En hoe korter de reistijd, hoe beter de smaak! Erg leuk om eens met oud-Hollandse (vaak onbekende) groente een heerlijk nieuw, gezond recept te maken. Je kunt hiervoor mijn fruit- en groente kalender gebruiken. Zo kun je precies zien wat er wanneer wordt verbouwd in Nederland. Handig! - Check het keurmerk of land van herkomst
De (biologische) markt is een gemakkelijke plek om te beginnen met het kopen van lokale (Nederland +500 km) producten, maar ook bij je eigen supermarkt kun je terecht. Op veel producten staat – met tekst of met een keurmerk – of het lokaal of op een andere manier duurzaam is. Ook bij producten zonder verpakking staat meestal op het bordje bij het product geschreven waar het wordt verbouwd. - Maak je eigen Eetwissel
In januari 2019 lanceerde het Voedingscentrum de Eetwissel, met verschillende gezonde eetwissels voor ontbijt, lunch, avondeten en tussendoor. Dit kun je natuurlijk ook doen voor lokaal vs. niet lokaal. Ga je bijvoorbeeld voor een Pink Lady uit New Zeeland of een Nederlandse Elstar? Voor de Nederlandse of de Peruviaanse quinoa? Door jezelf deze vragen te stellen word je bewuster van waar je eten vandaan komt, dit helpt je om op den duur betere keuzes te maken. En het is nog leuk ook!
De komende tijd ga ik mij focussen op deze tips en ik neem jullie via Instagram mee in hoe het mij vergaat. Ik ben ook heel benieuwd hoe jullie het ervaren. Doe je mee?
Aardappel & quinoa ovenschotel
Dit comfort, voedzaam en lokaal gerecht is zeker ook in de zomer aan te raden want in ons kikkerlandje hebben ook te maken met regenachtige en koude dagen! Geniet ervan ; )
Benodigdheden: ovenschaal
Oventijd: 20 minuten
Bereidingstijd: ca. 25 minuten
Vulling:
100 g Nederlandse quinoa
2 el olijfolie, voor bakken
2 middelgrote rode ui
3 teentjes knoflook
250 g champignons
5 middelgrote tomaten
100 g tomatenpuree
1 tl (gerookte) paprikapoeder
1/4 tl chilipoeder, optioneel
1 tl (of naar wens) zeezout
1/2 tl zwarte peper
Peterselie, gehakt
Topping:
700 g Nederlandse aardappelen
Scheut (ca. 50 ml) havermelk
1/4 tl (of naar wens) zeezout
1 el edelgistvlokken, optioneel
Bereiding
1. Verwarm op de oven voor op 200 ℃.
2. Snijd de aardappelen in stukken en kook het met ruim water tot ze zacht zijn.
3. Kook ondertussen de quinoa gaar volgens de verpakking.
4. Snijd de rode ui, knoflook, champignons en tomaten in kleine stukjes
5. Verwarm de pan met olijfolie op middelhoog vuur en voeg de uit, knoflook en champignons toe. Roer totdat de champignons zacht zijn.
6. Voeg vervolgens de tomaten, tomatenpuree, specerijen, kruiden en zout toe en roer voor 10 minuten tot een smeuïg geheel.
7. Voeg de quinoa toe en roer het door elkaar.
8. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een aardappelstamper of mix het met staafmixer.
9. Doe de melk, het zout en eventueel de edelgistvlokken bij de aardappelen en roer het geheel tot een romige aardappelpuree.
10. Schep de quinoavulling onderin de ovenschaal en schep hier de aardappelpuree overheen. Verdeel de aardappelpuree voorzichtig over de hele vulling.
11. Bak de schotel in het midden van de oven voor 20 minuten, tot de aardappellaag goudbruin en krokant is geworden. Enjoy!