Zoals je weet voerde mijn mem (mama in het Fries) mij als klein kind regelmatig glibberig zeewier, stukken tofu en iedere middag voor de lunch vijf algenpillen. Hyper-gezond en gebaseerd op traditionele Japanse ideeën over gezond eten. Al vrij vroeg kwam ik in aanraking met Aziatisch eten. Nog steeds vind ik het geweldig om af te reizen naar het Oosten om mijn honger naar food-inspiratie te stillen.
Pictures: Anne Timmer
En dan ga ik niet alleen voor de sushi en noedels, want ja… dát kennen we inmiddels wel. Veel interessanter is bijvoorbeeld dat supergezonde traditionele dieet van de Japanners, bestaande uit vooral zeewier, lokale groenten, soja en vis. Of street food in Thailand en het heerlijke eten in Shanghai en Peking. Ik ben dol op de verschillende Aziatische culturen en de lichte, voedzame gerechten. Is ook wel te merken, want allebei mijn Powerfood-kookboeken staan er vol mee.
De Aziatische keuken is vers, kleurrijk, smaakvol en nooit saai. En omdat de nadruk op granen en groenten ligt, zijn de gerechten gezond, goedkoop en gemakkelijk te bereiden. De Aziatische keuken is even veelzijdig en gevarieerd als de Europese. Elk Aziatisch land heeft een keuken ontwikkeld die uniek is. Ik vind het zo’n avontuur om gerechten uit deze landen te proeven. Vooral omdat ze de smaak umami hebben ontdekt. Een van de vijf basissmaken, naast zout, zoet, zuur en bitter. Het woord bekent in het Japans ‘hartig, rijk van smaak’. En dat zijn de meeste gerechten ook.
Binnenkort staat er weer een reisje naar Azië op de planning. Kom maar op met die miso soepen, Pah Thai, Vietnamese summer rolls, sushi en champurus (check video #14 Champuru). Ik kan niet wachten tot ik er weer ben, zodat ik me weer lekker kan laten inspireren en mijn maagje weer goed en gezond mag vullen.
Kombu
In China maar vooral in Japan wordt kombu al eeuwenlang gegeten. En nu duikt het zeewier langzaam maar zeker ook bij ons steeds vaker op in winkels en restaurants. Yay! Je moet even aan de smaak wennen, maar het is ontzettend gezond. Kombu is rijk aan calcium, kalium, magnesium, ijzer, natruim, eiwitten en ga zo maar door. Voor iedereen die geen of weinig brood, algen en vis eet is dit een heel geschikt ingredient. Het zit boordevol jodium, wat iedereen echt nodig heeft. Het zeewier groeit van nature op de rotsachtige bodem van koude, rustige zeeën. Vroeger kwam de meeste kombu uit de zee bij de Japanse eilanden, maar nu wordt het ook in China en Korea gekweekt. Het wier is meestal zo’n twee tot vijf meter lang en wordt in de oceaan gekweekt aan touwen die in het water hangen. Op natuurlijke wijze duurt het twintig maanden voordat het wier geoogst kan worden. Met een beetje hulp lukt het nu ook in twaalf maanden. Het wier koop je gedroogd in de natuurvoedingswinkels of toko’s. De vellen kombu zijn droog en koel nog maanden houdbaar.
Klik hier voor een lekker soep receptje met kombu.
Namasté!