FAQ
Any questions? Hier vind je de meest gestelde vragen over recepten, Powerfood lifestyle en many more!
Powerfood Lifestyle
Powerfood is voeding die een positief effect heeft op je lichaam en je gezondheid. Voeding waar je lichaam écht iets mee kan! Geen lege calorieën, maar gezonde voedingsstoffen die je nodig hebt om je goed en fit te voelen. Voeding waar je lichaam écht goede energie van krijgt. Powerfood-producten bevatten geen kleurstoffen, zijn vrij van gifstoffen en andere ingrediënten die voor een langere houdbaarheid zorgen, en zijn het liefst biologisch gemaakt. Powerfood draait om eten in zijn meest pure vorm. En dat hoef je niet eens ver weg te zoeken; Powerfood vind je gewoon in de supermarkt! Wat dacht je bijvoorbeeld van broccoli, citroenen, hennepzaad, appels, linzen…
Onze Powerfood-recepten zijn gebaseerd op whole foods: 100% voedzaam, groen, zo veel mogelijk glutenvrij en zonder koemelk. Oftewel eerlijk, eenvoudig, voedzaam, onbewerkt en lekker eten, waar je lichaam een dansje voor doet!
Veel mensen verwarren Powerfood met ‘superfood’ maar eigenlijk zijn deze twee niet identiek hetzelfde. Wel kan superfood een deel uitmaken van Powerfood. Powerfood zijn recepten en ingrediënten gebaseerd op whole foods; producten in hun meest pure, onbewerkte vorm en waar dus niets naars aan wordt toegevoegd. De term superfoods wordt dan weer gebruikt als een verzamelnaam voor een reeks planten en vruchten die een zeer hoge (super hoge) concentratie aan essentiële voedingsstoffen bevatten. Rens gebruikt het dus wel af en toe als aanvulling en ingrediënt binnen een Powerfood lifestyle, omdat ze gezond zijn, maar Powerfood omvat nog zo veel meer! Powerfood gaat namelijk vooral om het puur eten, het bewust worden van je voeding en al de positieve eigenschappen voor je lichaam, het met liefde klaarmaken van je maaltijden die goed voor je zijn,… zodat het écht een soort levensstijl wordt!
Ja, het vergt iets meer van je, dat klopt. Je moet iets meer ingrediënten in huis halen, je werkt met meer verschillende kruiden en er zit veel meer variatie in, wat uiteraard gezonder is! Maar toch is het iets waar je op een andere manier tegenaan kunt kijken. Is het die paar extra minuten niet waard? Hoe lang duurt het om een niet verse pizza op te warmen? Om unhealthy fastfood te gaan halen? Misschien kun je met die tijd toch iets goed voor je lichaam doen en vers koken Het is echt een levensstijl, doe het stapje voor stapje en kijk welk effect het geeft op je gezondheid. Ik weet het zeker dat je je beter gaat voelen en dat je het naderhand niet anders meer zal willen.
Dat is niet altijd even makkelijk. Vooral als je veel on the road bent. De boodschap is dan evengoed om vooruit te denken en goed te plannen, want to go-winkeltjes verkopen niet de meest gezonde producten. Zorg dat je thuis je voeding voorbereidt. Als je veel vliegt; neem altijd een gezonde reep mee, een home made wrap en voldoende water. Zo hoef je niet per se te eten wat ze in het vliegtuig serveren. (Nog meer tips this way : bon voyage Gelukkig begint onze maatschappij steeds meer aandacht te hebben voor Powerfood. Je kunt steeds meer verse (en biologische) producten kopen in een to go-stalletje, maar helaas overheerst de wereld van voorverpakte voeding nog wel. Het gaat allemaal om de juiste keuzes maken en daar hoop ik je met mijn website en kookboeken mee te helpen. Ja, het is lastig als je 60 uur in de week werkt, dat vind ik soms ook, maar it’s so worth it! Je krijgt zoveel meer energie en je voelt je daardoor beter op je werk, in de sportschool en in de keuken.
Ja, zeker! Er zijn zoveel heerlijke Powerfoods met elk hun eigen empowering voordelen. Alleen is het in het begin van je Powerfood lifestyle soms moeilijk om alles onmiddellijk te kennen. Dat is dan ook één van de hoofdredenen voor het schrijven van de Powerfood boeken: Powerfood en Powerfood: Van Friesland naar New York en , het maken van de recepten op deze site en mijn blogs. Zo leer je mijn Powerfoods kennen. Omdat ze zo ontzettend goed voor je zijn, en omdat je snel beseft welke heerlijke en gemakkelijke gerechten je ermee op tafel tovert. In mijn eerste boek staat achteraan een lijst met weetjes over de ingrediënten. En ook op de blog geven wij zo vaak mogelijk tips aan jullie mee. Leer hier en Lees hier So don’t worry als je ze niet allemaal kent. Het komt vanzelf!
Tip : begin eerst met het aanschaffen van slechts enkele dingetjes. Je hoeft heus niet direct je voorraadkast vol te stouwen. Kokosolie, boekweit, moerbeien, wijnsteenbakpoeder,… en vooral veel vers fruit en groenten. De basics voor een Powerfood kitchen! Eens je hiermee bekend bent, dan ga je over naar het volgende, en gauw kan je al lang niet meer zonder. Zo vul je langzaamaan je kast. Voor een happier en healthier you (I promise !). Ook blijf ik er altijd voor zorgen dat, waar het kan, alternatieven voorzien zijn, of een aanduiding van wat je eventueel kan weglaten. Zonder aan smaak in te boeten of course!
Powerfood is het pure, onbewerkte, verse eten waar je lijf helemaal happy van wordt. Je kunt Powerfood dus bijna overal kopen. Op de markt, in de biologische supermarkt, natuurvoedingswinkels, in lokale winkeltjes… Of je verbouwt het in je eigen moestuin. Voor bepaalde recepten moet je misschien soms naar verschillende winkels en soms heb je wat specifieke ingrediënten nodig (bijvoorbeeld arrowroot, wijnsteenbakpoeder of kikkererwtenmeel), maar die zoektocht naar de meest gezonde voeding is ook juist wel leuk! En als je eenmaal weet waar je moet zijn gaat het vanzelf. Lees hier over de meest ‘gekke’ Powerfoods en waar je die kunt kopen.
Je hoeft echt geen bergen geld aan gezond eten te spenderen maar helaas kost het toch wat meer. Powerfood zoals verse groenten, fruit, zilvervliesrijst etc. kunnen net iets meer kosten dan groente uit een potje, vage vleesballetjes in saus of witte rijst. Bedenk dan wel even dat je hier echt nog veel meer voor terugkrijgt! Je voelt je fit, je lichaam is helemaal happy en dat betekent dat jij dat ook wordt! Daar betalen wij toch echt graag wat meer voor! Maar vanwaar dan eigenlijk die meerprijs? Vaak heeft het te maken met massaproductie en de manier waarop producten bewerkt worden.
Powerfood Kitchen Tips & Tricks
Recepten als de ontbijtmuffins, breakfast cake en het amandel-pompoenbrood kan je buiten de koelkast twee dagen bewaren. Invriezen kan ook, dan zijn ze één tot twee maanden houdbaar. (Tip: vries voorgesneden in, dan kan je er steeds één plak uithalen). Crunchy crackers kun je vijf dagen bewaren buiten de koelkast, maar niet invriezen. Let er bij brood en muffins op dat je het goed afgesloten bewaart, bijvoorbeeld in een plastic bak met deksel.
De kickstart is maximaal twee dagen in de koelkast te bewaren. Het is niet ongezond om het recept nog een aantal dagen later te eten, maar hoe verser, hoe lekkerder.
De meeste snacks zijn maximaal twee weken te bewaren in de koelkast en vier tot zes weken in de vriezer. Droge snacks (zoals muffins) kan je het best buiten de koelkast bewaren. De raw oreo’s blijven wel het lekkerst in de koelkast. Als je ze in een afgesloten bak of blik doet, zijn ze een week houdbaar. Je kunt al deze snacks ook invriezen en dan binnen zes weken gebruiken.
De spreads en sauzen kan je vijf tot zeven dagen bewaren in de koelkast, in een afgesloten bakje (luchtdicht). Wanneer je een klein laagje olijfolie bovenop de pesto sprenkelt, blijft het nog langer lekker. Op de gele sambal kan je een klein laagje sesamolie schenken. Zo kan je de sambal zeker twee maanden in de koelkast bewaren. Als je het dan weer gebruikt, moet je wel even goed roeren. Notenpasta’s hoef je niet in de koelkast te bewaren. Deze kan je het best in een luchtdicht potje doen en donker bewaren. Dan blijft het zeker een maand goed. Na een maand kan je zelf kijken, ruiken en proeven of de smaak en structuur niet is veranderd. Dit soort pasta’s zullen niet snel bederven, maar kunnen wel wat droog worden. Nog een tip voor de chocoladepasta: bewaar het potje op z’n kop. Dit helpt het vet beter te verdelen, waardoor het lekker smeerbaar blijft. Als het wat droog wordt, voeg er dan een klein scheutje hazelnootolie aan toe en roer goed door.
Verse soepen kun je maximaal vier dagen in een gesloten bak of pan bewaren in de koelkast. Ook kun je soep gemakkelijk invriezen. Eet het dan binnen een maand op. Smoothies en sapjeskun je maximaal twee dagen in een afgesloten fles of beker bewaren in de koelkast, of maximaal twee weken in de vriezer. Vers blijft natuurlijk wel het allerlekkerst.
Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met het soort oven waarin je bakt. Sommige ovens zijn krachtiger dan anderen.
Bij recepten zoals de ontbijtmuffins kan het mengsel zwaarder worden als je twee grote bananen hebt gebruikt, in plaats van kleintjes. Minder banaan toevoegen zal je deeg beter laten rijzen. Wat ook kan helpen is een extra ei toevoegen of met hetzelfde recept 6 muffins maken in plaats van 10.
Bij het amandel-pompoenbrood kan je de volgende keer twee theelepels wijnsteenbakpoeder gebruiken in plaats van één. En dit recept rijst het beste in een cake- of broodvorm van 15 cm, niet groter. Tip: kijk altijd na 30 minuten even hoe het brood eruit ziet. Als de bovenkant donker begint te worden, kun je het afdekken met aluminiumfolie en de laatste 15 minuten afgedekt afbakken.
Banaan is vanwege zijn smaak en structuur niet eenvoudig weg te laten. Je kunt banaan op verschillende manieren in recepten gebruiken en daarom is het van belang eerst te beoordelen wat de functie van banaan is in het gerecht. Een banaan wordt gebruikt als zoetmiddel, bindmiddel of voor een romige structuur.
Als je banaan wilt vervangen in smoothies kan je dit het beste doen met notenpasta. Neem dan ongeveer twee eetlepels notenpasta ter vervanging vanéén banaan. Notenpasta is minder zoet dan banaan, dus je kan eventueel een theelepel honing toevoegen om het zoeter te maken. Door banaan te vervangen door notenpasta wordt het volume van een smoothie wel kleiner, dus je kan eventueel extra (kokos)water, vers sap of plantaardige melk toevoegen.
In bakgerechten (muffins, brood) kun je banaan goed vervangen door (zelfgemaakte) appelmoes. Let op, appelmoes is natter dan bananenpuree dus wellicht wil je er iets minder van gebruiken en eventueel fijngehakte dadels aan toevoegen voor iets meer zoetkracht.
Noten zijn te vervangen door pitten en zaden, zoals pompoen- en zonnebloempitten of lijnzaad.
Als het beslag te droog of korrelig blijft, kan je een aantal eetlepels plantaardige melk of een theelepel kokosolie toevoegen en even goed roeren. Meestal helpt een scheutje amandel-, spelt- of rijstmelk al voldoende. Bekijk hier het recept.
Voor de kikkererwtensnack kan je kikkererwten uit pot gebruiken. Deze zijn al geweekt. Als je ongeweekte kikkererwten gebruikt, moeten ze nog drie tot vier uur weken. Je hoeft dan ook wat minder te gebruiken (ong. 150 g), omdat ze door het weken in gewicht toenemen.
Wijnsteenbakpoeder en zwarte moerbeien koop je bij natuurwinkels (zoals Ekoplaza). Je kan het ook op internet bestellen. Je kan moerbeien eventueel ook vervangen door ander gedroogd fruit, zoals gojibessen, cranberry’s, rozijnen, krenten of abrikozen.
Ik heb er bewust voor gekozen om bij mijn recepten geen nadruk te leggen op de exacte hoeveelheid koolhydraten en vetten etc., omdat daar anders teveel focus naar uitgaat. In mijn visie is het vooral belangrijk dat je gezond en puur eet en geniet van lekker, verantwoord eten.
Ik weiger calorieën bij recepten te zetten, ook al vragen jullie er soms naar. Calorieën scheppen een vals gevoel van controle, maar ze leren je niet gezond te eten. Evengoed kan je zogezegd de ‘juiste hoeveelheid’ calorieën binnen krijgen met alleen maar suiker en ongezond vet. Leer beter naar je lichaam luisteren: wanneer ben je verzadigd, waar heeft mijn lichaam behoefte aan. Voed je jezelf met gezonde, lekkere maaltijden, dan voel je vanzelf dat je je beter gaat voelen. Maar evengoed mag je ook eens naar je lichaam luisteren als het zin heeft in frietjes en een cocktail. Geniet er dan ook van, zonder schuldgevoel. Probeer de volgende dag de draad weer op te pakken.
Het is een hele klus, maar je kan eventueel de voedingswaarden per recept wel zelf berekenen via speciale websites voor voedingswaarden.
Een sapcentrifuge is speciaal gemaakt om perfect gefilterde sappen mee te maken. Je hoeft het fruit niet eerst te schillen, je kan een appel er bijvoorbeeld zo met klokhuis in doen.
Zelf zijn we fan van de slowjuicer. Ook daar kan het fruit gewoon met schil in, maar door de langzame en koude manier van persen blijven er meer voedingsstoffen en vitaminen behouden (een normale sapcentrifuge draait snel rond waarbij verhitting plaats vindt). Daarnaast heeft een slowjuicer ook meer sapopbrengst dan een sapcentrifuge.
Hier vind je meer informatie over verschillende soorten keukenmaterialen.
En meer
Vind je je antwoord hier niet terug, browse gerust door de website voor nog meer tips en tricks. En je kan natuurlijk ook altijd een comment achterlaten op instagram: @powerfoodies of facebook Als wij daar niet meteen antwoorden, dan zijn er vaak andere powerfoodies die je graag verder helpen! Vind je echt niet wat je zoekt? Neem dan hier contact met ons op.