Druk op Enter om te zoeken of Esc om te sluiten
Blog thumbnail

Healthy Holidays

Healthy Holidays

Blog thumbnail

Ah, we all love Chistmas. Heerlijke diners, veel feestjes, gezelligheid en samen zijn met familie en vrienden. Maar de vraag die wij altijd krijgen… Hoe behoud je nou je healthy powerfood lifestyle in deze drukke periode vol verleidingen?

Def_5097 2

Allereerst is het belangrijk om je bewust te blijven van wat je eet. Je mag in deze periode best wat minder streng zijn voor jezelf, want: it’s time to celebrate! Maar als je bewuste keuzes blijft maken, hoef je je gezonde lifestyle niet compleet te verliezen. Je wil je natuurlijk fit en happy voelen tijdens de feestdagen én daarna. Houd daarom bijvoorbeeld een 80/20 verhouding aan: 80% van wat je eet en drinkt, doe je gewoon volgens je healthy lifestyle en de overige 20% mag je helemaal zelf invullen met al het lekkers dat je normaal zou laten staan. Het allerbelangrijkst: voel je nooit schuldig! Geniet ervan als je een ongezonde, maar oh-zo goddelijke keuze maakt.

Kies je het liefst voor lekker, maar wél gezond? Probeer dan bijvoorbeeld een van deze receptjes: Chocolade Muffins, Sweet X-muffins, X-mas Cupcakes, of deze heerlijk zoete Winterdrink, Kerst Breakfastcake

Met deze 7 tips blijf je je tijdens de holidays fit en healthy voelen.

1. Powerontbijt
Begin de dag (zeker deze maand) met een voedzaam ontbijt. Maak bijvoorbeeld een groene sap of smoothie. Zo krijg je in ieder geval een lekkere healthy boost binnen, and that feels gooood! 

2. Snack Attack
Bereid op je vrije dag, voordat het feest begint, handige tussendoortjes voor. Zoals chocoballetjes of een bananenbrood, waar je steeds een sneetje van kunt pakken als je haast hebt of tussendoor trek krijgt en je liever niet wil vergrijpen aan kerstkransjes of snoep.

3. Overeating
Op het Japanse eiland Okinawa fluisteren ze voor elke maaltijd ‘hara hachi bu’, wat vrij vertaald ‘eet tot je 80 procent vol zit’ betekent. De bewoners van het Japanse eiland zijn beroemd geworden met deze methode en dat is niet voor niks. Zeker tijdens de feestdagen is de kans op overeating groot met al die heerlijke hapjes en kerstgerechten voor je neus. Als je door blijft eten terwijl je eigenlijk al vol zit, train je je maag om meer eten nodig te hebben. Eten tot je 80% vol zit is de gulden middenweg, waarbij je genoeg binnenkrijgt maar ervoor zorgt dat je jezelf niet volpropt

Hoe dan?
Eet rustig en neem niet té grote happen. Probeer bewust van elke hap te genieten! Ook kan je overeten voorkomen door vooraf of onderweg alvast een gezonde snack te nemen, zoals ongezouten ongebrande noten, een healthy bar of een appel. Zo voorkom je dat je met enorme trek aanschuift en je honger gaat stillen met ongezonde hapjes.

Gingerbread cookies Rens Kroes
Pictures by Liselore Chevalier

4. Work that ass
Onze work out-routine verslapt vaak tijdens de feestdagen. We hebben het druk, we zijn moe en hebben geen zin om naast alle diners en feestjes ook nog eens te gaan ploeteren in de gym. Onze tip: blijf wel bewegen! Als je geen zin hebt om naar de sportschool te gaan deze dagen: kies voor een vorm van beweging waar je blij van wordt! Maak een lange wandeling in de buitenlucht met een vriendin die je lang niet hebt gezien, pak een springtouw en leef je uit, of ga lekker een stuk fietsen en maak er een uitje van. Beweging is niet alleen belangrijk om je fit te blijven voelen, maar je maakt ook endorfine aan waardoor je achteraf dat happy gevoel krijgt. Bovendien helpt endorfine je een beetje te ontstressen.

5. Sweet Dreams
Als je slaapt kan je lichaam zich opladen en herstellen. Zeker in deze drukke periode is het extra belangrijk om jezelf genoeg rust te geven en ’s nachts lekker bij te tanken. Daarnaast heeft een uitgerust lichaam minder cravings naar ongezonde snacks. Als je moe bent, produceert je lichaam meer van het hormoon ghlerine en minder van het hormoon leptine. Deze hormonale disbalans zorgt ervoor dat je meer wil eten en je je bovendien minder snel voldaan voelt na een maaltijd. Je lichaam gaat dan steeds op zoek naar een energy boost. Daarnaast wordt de behoefte aan suiker groter door slaaptekort.

6. Keep calm and drink!
En nee, daarmee bedoel ik geen extra glaasje champagne ; ) Voldoende water drinken (1,5 à 2 liter per dag) is altijd belangrijk, maar tijdens de feestdagen nog meer. Een tekort aan vocht kan door je lichaam worden omgezet in een gevoel van trek. Zorg dat je voor een kerstbrunch of -diner een groot glas water drinkt, zodat je zeker weet dat je hongerige gevoel niet wordt veroorzaakt door dorst. Ook de grotere hoeveelheden alcohol die we nuttigen tijdens de feestdagen zijn een belangrijke reden om je vochtgehalte extra goed in de gaten te houden. 

Naast voldoende water drinken is het heerlijk om je lichaam elke avond in te smeren met kokosolie. Kokos is een bron van verzadigde en onverzadigde vetten die het lichaam goed kan opnemen. Het hydrateert en herstelt de vochtbalans van je huid en je huid (en haar) worden er heerlijk zacht van. Ook krijgt je huid een boost aan vitamine E. Het is wat ons betreft de meest effectieve, voedende, pure bodylotion die er bestaat!

7. Relax a little
Het is het einde van het jaar. Je hebt hard gewerkt, zeker die laatste weken om alles voor de feestdagen goed af te ronden. Vervolgens begint er een soort race tegen de klok om cadeautjes in te slaan, diners voor te bereiden en de juiste outfits te scoren. Probeer in deze drukke periode ook voldoende rustmomentjes in te plannen. Verwen jezelf met een lekkere massage, plan een avondje in bad of op de bank met een goed boek, of plan een extra yogalesje. Wat je ook kiest; deze relaxmomentjes zorgen ervoor dat je meer geniet van de kerstdagen en feestavondjes. Zo kun je in het nieuwe jaar weer lekker knallen!

Happy Holidays to you all, enjoy it to the fullest!

Love, TEAM RK

you may also like

“De advisering van Rens Kroes is uitdrukkelijk niet bedoeld als reguliere medische behandeling of de vervanging daarvan door je huisarts of medisch specialist, noch als behandeling of de vervanging daarvan door een diëtist. De adviezen van Rens Kroes bevatten uitsluitend algemene handvatten voor een beter en gelukkiger leefpatroon. Bij acute gezondheidsklachten of verergering van gezondheidsklachten word je dringend aangeraden direct contact op te nemen met de behandelend (huis-)arts of medisch specialist. Lees voor informatie de disclaimer

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found. Make sure this account has posts available on instagram.com.

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!