Druk op Enter om te zoeken of Esc om te sluiten
Blog thumbnail

Hey it’s… oh, clay!

Hey it’s… oh, clay!

Blog thumbnail ,

Rens Kroes Klei 2

Vroeger kliederde ik in de achtertuin vrolijk met klei uit de sloot. Ik ben natuurlijk in Friesland opgegroeid en tsja, daar deden we dat soort dingen. Op school kregen we tijdens handvaardigheid ook wel eens een homp klei en daar maakten we dan kunstwerkjes van. Bij mijn ouders staan nog steeds een paar prachtige kleicreaties van mij en mijn zus op de schoorsteenmantel. Waarschijnlijk herkent iedereen dit wel. Maar wist je dat je met klei nog veel meer kunt? Je huid diep reinigen bijvoorbeeld, of…opeten?! Ik heb het niet over de klei uit de sloot maar schone klei. 

Yep, true story! Schone klei is een te gek middeltje om je lijf op te schonen. Mijn moeder had één keer per jaar vroeger ’s ochtends, in de periode van afnemende maan (dat is de beste tijd om te beginnen met detoxen), schaaltjes klaarstaan met water en een kleine eetlepel schone klei. M’n zus en ik moesten dat voor het ontbijt opdrinken. Dat deden we dan elke ochtend, een paar weken achter elkaar. Vies was het niet, want er zit geen smaak aan schone klei. Zanderig wel, dat het kraakt als je op je tanden bijt… Bah, zou je zeggen, maar mijn moeder had goed uitgelegd hoe gezond het was en dus associeerde ik schone klei eten met iets positiefs.

Zo dachten mensen er duizenden jaren geleden trouwens ook over. Schone klei heeft een geneeskrachtige werking. Het zit vol met kiezelzuur, magnesium, zwavel, mangaan, kalium, natrium en ga zo maar door. De enzymen die in de klei zitten, zorgen ervoor dat het lichaam de mineralen goed op neemt. Het neemt vuil, vocht, pus en ook negatieve straling op, onschadelijk wordt gemaakt en wordt afgevoerd. Kortom: zo’n schoon kleikuurtje maakt je lichaam schoon van binnen. En het zorgt ervoor dat mineralen beter met elkaar samenwerken.

Ik ga deze zomer maar weer eens zo’n kuurtje doen. Heerlijk! Je koopt de schone klei  in een natuurvoedingswinkel of bij de Tuinen. Je mag twee weken achter elkaar’s ochtends een glaasje klei. Zorg er wel voor dat je extra vitamine C binnenkrijgt ter voorkoming van opstoppingen. Ook supplementeren met probiotica (zo’n 2 tot 3 uur later innemen) want klei neemt de slechte én de goede bacteriën met zich mee.

Overigens raad ik het niet aan als je gevoelig bent voor obstipatie of als je medicatie of de pil of spiraal gebruikt. En raadpleeg eerst je arts voordat je schone klei aan je dieet toevoegt. 

De kuur
Maak een theelepel schone klei met koud water aan. Laat het kleiwater een paar uurtjes staan, daarna goed doorroeren en opdrinken. Drink het ‘s ochtends (op de nuchtere maag) voor je ontbijt. Doe dit één keer per jaar gedurende twee weken. Het is even doorbijten misschien, maar zo’n schoon lijf is absoluut de moeite waard!

Maskertje?
Een kleimasker helpt de zichtbaarheid van poriën verminderen. De klei haalt dode huidcellen en ander porie-verstoppend vuil van je huid terwijl het droogt op je gezicht.

Meng een eetlepel klei en een eetlepel water in een klein schaaltje. Gebruik een lepel of garde om goed te mixen. Wrijf het masker lichtjes op je voorhoofd, neus, wangen en kin. Laat het ongeveer 15 tot 20 minuten zitten, tot het helemaal gedroogd is. Spoel daarna af met water.

Rens Kroes Klei 3Rens Kroes Klei 4

you may also like

“De advisering van Rens Kroes is uitdrukkelijk niet bedoeld als reguliere medische behandeling of de vervanging daarvan door je huisarts of medisch specialist, noch als behandeling of de vervanging daarvan door een diëtist. De adviezen van Rens Kroes bevatten uitsluitend algemene handvatten voor een beter en gelukkiger leefpatroon. Bij acute gezondheidsklachten of verergering van gezondheidsklachten word je dringend aangeraden direct contact op te nemen met de behandelend (huis-)arts of medisch specialist. Lees voor informatie de disclaimer

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found. Make sure this account has posts available on instagram.com.

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!