Druk op Enter om te zoeken of Esc om te sluiten
Blog thumbnail

Waarom ik geen calorieën tel

Waarom ik geen calorieën tel

Blog thumbnail ,

Per mail en via sociale media krijg ik iedere dag reacties, vragen en tips. Wat ik ontzettend leuk vind want dat betekent dat er betrokkenheid is. Geweldig dat iedereen met mij meedenkt! Ik zorg er altijd voor dat ik op vragen reageer en er ook op inspeel. Ik heb bijvoorbeeld On te Go gemaakt omdat er veel vraag was naar mee neem gerechtjes. Maar de meest gestelde vraag waarom ik geen calorieën bij de recepten zet heb ik nog niet echt goed beantwoord. Ik begrijp de vraag heel goed want binnen wetenschappelijk onderzoek wordt vooral het kcal overschot als belangrijke factor gezien voor overgewicht. Ik vind het daarom ook zeker belangrijk om hierop te letten. Maar ik kijk er net iets anders tegen calorieën aan. Calorieën tellen heeft voor mij geen voorkeur want ik zie namelijk om mij heen zodra je dat doet, meer gaat focussen op het tellen dan dat je kijkt naar de voedingswaardes. Natuurlijk biedt het een richtlijn maar ik wil liever mensen inspireren door gezond te eten. Het gaat voor mij voornamelijk om gedragsverandering waar je onbewust bekwaam in wordt. Ik vind dat het beter is dat je naar je lichaam luistert. Ik denk dat een tabel ons namelijk vertelt of we nog wat kunnen eten of niet. Ik weet het, heel veel mensen zijn dit gevoel allang kwijtgeraakt door de sterk verslavende werking van onze voedingsmiddelen, maar het gebruiken van een rekenmachine zal je niet helpen bij het terugkrijgen van dit gevoel. Kijk naar het totale plaatje. Waarom kan ik niet stoppen met eten? Heb ik genoeg voedingswaarden binnengekregen? Heb ik tekorten? Beweeg ik genoeg, krijg ik genoeg zuurstof en hoe voel ik mij mentaal?

Rens Kroes
Foto: Anna-Marie Janssen

Als je een avocado vergelijkt met een ongezonde suikerrijke bar dan kan het zijn dat ze beide dezelfde hoeveelheid calorieën bevatten. Maar er qua voedingswaarde wel heel erg verschilt van elkaar. Mijn raw cheese cake taart die Arjen Lubach zo leuk presenteerde bevat veel calorieën maar het is helemaal niet de bedoeling dat je die hele taart opeet, dan doe je bij een “echte” cheesecake neem ik aan ook niet ; ) Daarnaast is er wat ik net omschreef wel een verschil tussen ingrediënten met of zonder (goede) voedingswaarden, vitamines en mineralen (want hoewel een dadel inderdaad heel veel natuurlijke suikers bevat, krijg je via een dadel ook nog goede stoffen binnen zoals o.a. magnesium, calcium, vitamine c en vezels binnen) of zogenaamde lege calorieën zoals bijvoorbeeld kristalsuiker. (Want suiker blijft suiker en je bloedspiegel wordt inderdaad door beiden beïnvloed maar er is dus wel een verschil).  

Het draait bij mij om een gezonde en een natuurlijke lichaamssamenstelling. En dat is voor iedereen weer anders! Ik geloof daarom ook niet zodra we gaan tellen dat we ons uiteindelijk beter gaan voelen.

Love,

Rens

P.s. Op zoek naar een lekker gezond én calorierijk receptje? Bekijk hier mijn favoriete cheese cake!

Inspiratie: energiekevrouwenacademie

you may also like

“De advisering van Rens Kroes is uitdrukkelijk niet bedoeld als reguliere medische behandeling of de vervanging daarvan door je huisarts of medisch specialist, noch als behandeling of de vervanging daarvan door een diëtist. De adviezen van Rens Kroes bevatten uitsluitend algemene handvatten voor een beter en gelukkiger leefpatroon. Bij acute gezondheidsklachten of verergering van gezondheidsklachten word je dringend aangeraden direct contact op te nemen met de behandelend (huis-)arts of medisch specialist. Lees voor informatie de disclaimer

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found. Make sure this account has posts available on instagram.com.

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!