Falafel, hummus, groenten uit de tajine en natuurlijk couscous… ik ben een enorme fan van gerechten uit het Midden-Oosten, terwijl ik nog nooit naar een Arabisch land ben afgereisd. De Arabieren zelf maken van iedere maaltijd een feestmaal en de porties zijn groot want stel je voor dat er onverwacht gasten op de stoep staan? Die moeten altijd kunnen aanschuiven. Een bord krijg je niet, want samen eten vanuit grote ronde schalen die midden op tafel staan is veel gezelliger. Ook mes en vork zie je niet verschijnen, eten doe je er met je handen. Zo gebeurt het bij mij thuis nog nét niet, maar ik kan me er zeker in vinden. Ik doe niets liever dan in de keuken werken aan nieuwe feestrecepten voor mijn #powerfoodies, dus vanaf nu… staat die keukendeur gewoon open!
De Arabische keuken is (kleur)rijk en maakt indruk door de grote verscheidenheid aan kruiden en specerijen als korianderzaad, munt, nootmuskaat, peterselie en komijn. Je hoeft in mijn keukentje niet goed te zoeken om ze te vinden, ik heb en gebruik ze allemaal met liefde. En natuurlijk mag een goed stuk vlees in deze cuisine niet ontbreken, met name geiten- en schapenvlees is populair maar ook rund en kip wordt veel in gerechten verwerkt. Vegetariërs hoeven niet bang te zijn dat ze onvoldoende eiwitten binnenkrijgen in deze keuken, de heerlijke overvloed aan peulvruchten als linzen en kikkererwten barst van de proteïnen. Het beste ervaar je de Arabische smaken, geuren, kleuren en combinaties natuurlijk… in het land zelf. Wát een goed excuus om toch maar snel eens een reisje te boeken en me onder te dompelen in de eetbare rijkdom. Yum, ik heb er nu al zin in! Om goed in de stemming te komen heb ik alvast een lichte linzen-tapenade die je lekker op een broodje kan smeren. Saha/Eet smakelijk!
M.V. Voorbergen & styling: Marieke Verdenius i.o.v. Jamie magazine
Komijn
Komijn heeft een warme, aromatische, anijsachtige smaak en wordt al eeuwenlang gebruikt in keukens all over the world. Vanwege zijn topeigenschap om gerechten een vollere, diepere smaak te geven is komijn enorm breed te gebruiken. Mijn stoofpotjes, sauzen en apanages krijgen altijd wat komijn van me mee. Al in de Middeleeuwen verwerkten mensen het in brood en werd het als geneesmiddel ingezet omdat het ontgiftend werkt en goed is voor de spijsvertering. De enzymen in komijn stimuleren namelijk de schildklier en reinigen de lever. En wist je dat komijn familie is van dille, karwij en peterselie? Het komt oorspronkelijk uit Egypte, maar groeit nu ook in heel veel andere, warme gebieden. Sterker nog: als we een mooie zomer in Nederland tegemoet gaan, kun je komijnplantjes ook hier laten groeien! Grow cumin, be happy
(zie hieronder)
Kooktijd
-
Portie
ca. 600 g
Houdbaarheid
Benodigdheden
keukenmachine
1-2 weckpotjes
Prep time:
20 minuten + 10 minuten als je ook de linzen nog moet koken
Ingrediënten
– 250 g (beluga) linzen, gekookt (ca. 125 g ongekookt)
– 100 g gedroogde tomaten
– 6 el olijfolie, extra vierge
– 1 teentje knoflook
– 1 middelgrote ui
– handvol verse peterselie
– 150 g tomatenpuree
– 2 tl komijnpoeder
– 1 tl paprika
– ½ el appelazijn
– ½ tl zwarte peper
Doe de gedroogde linzen in een zeef, spoel met koud water af en laat uitlekken. Kook de linzen in twee keer zoveel water als linzen in ca. 20-30 minuten (of wat op verpakking staat) zachtjes gaar. Giet de linzen weer af in de zeef, spoel kort met koud water en laat ze helemaal afkoelen.
Doe ondertussen de gedroogde tomaten samen met de olijfolie en het teentje knoflook in de keukenmachine. Schep de gemalen tomaten in een kom, snijd de ui en peterselie fijn en voeg samen met de rest van de ingrediënten toe aan de kom. Schep alles goed door elkaar.
Doe de tapenade in mooie weckpotjes zodat je het overal mee naartoe kunt nemen. Lekker op een lunchbroodje!
Laat me dan weten hoe je het vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #powerfoodies en #renskroes. Enjoy!