Druk op Enter om te zoeken of Esc om te sluiten
Blog thumbnail

Powerfood on a Budget

Powerfood on a Budget

Blog thumbnail

Ondanks dat er al heel veel @Powerfoodies zijn (proud!), krijg ik ook nog best vaak als feedback dat het lastig is om een Powerfood lifestyle aan te houden. De ingrediëntenlijsten zijn soms te lang, niet alle ingrediënten zijn makkelijk te vinden en het kost tijd om in de keuken te staan. I get you! We willen allemaal tegenwoordig snelle en makkelijk maaltijden. Maar het is juist heel belangrijk om in drukke tijden jezelf goed te voeden en koken (https://renskroes.com/sunday-prepping) als prioriteit nummer 1 te zetten. Zo krijg je connectie met wat je eet dus ben je bewuster van je voedingspatroon. Maar verser en voedzaam eten is helaas ook meestal kostbaarder. Het btw-tarief van o.a groenten en fruit is vanaf jan. 2019 ook nog eens verhoogt dus het wordt ons niet makkelijker gemaakt om ons te voeden. Maar geef niet op! Het blijft het waard om te investeren in good food. En door een paar praktische tips & tricks hieronder zal je zien dat deze healthy lifestyle gewoon betaalbaar kan zijn!

Tip #1: 5 recepten met maximaal 4 à 5 verschillende ingrediënten onder de €5.
Als eerst heb ik voor jullie vijf recepten verzameld die bestaan uit 5 of minder ingrediënten, minder dan €5 kosten…. en fingerlicking good zijn! Je kunt er bij de meeste recepten zelfs meerdere keren van eten en er is voor elk moment van de dag wel een geschikt recept.

– Sweet & sour breakfast – Breakfast €4,40
Van Friesland naar New York https://renskroes.com/sweetandsour/

– Cauliflower buns – Lunch €3,69 voor 5 buns = €0,74 per bun
On The Go http://amzn.to/2tJiLe2

– Peanut butter fudge – Snack €4,30 voor de hele fudge
The Party Edition https://renskroes.com/peanut-butter-fudge/

– Pastinaak friet – Snack €2,00
Powerfood 1 https://www.youtube.com/watch?v=3XdPjd9-T04

– Gingerbread snack – On the go  €2,50
Je vind het recept in het boek : Powerfood – On The Go

Daarnaast hoeft Powerfood ook niet veel te kosten doordat je het vaak voor meerdere dagen kunt gebruiken en een ingrediënt ook vaak verschillende functies heeft. Zo bespaar je geld en eten ;-). Hieronder een paar tips naast dat ik altijd een boodschappenlijstje maak die ik ook altijd toepas als ik kook.

Tip #2 Variatie met recepten.
Een paar keer per week hetzelfde eten klinkt misschien saai, maar dat hoeft helemaal niet. Als je bijvoorbeeld wat meer van een gerecht maakt en deze elke keer anders belegt, is het elke dag weer een feest. Je kunt bijvoorbeeld op zondag de natural pancakes maken en de ene dag kun je ze beleggen met hartige toppings en de volgende dag met homemade chia jam. Ook heel handig voor on the go en zo hoef je geen geld uit te geven onderweg!

Tip #3 Powerfood in het huishouden
Sommige Powerfood ingrediënten kun je zelfs in het huishouden goed gebruiken, waardoor het de prijs dubbel en dwars waard is. Met kokosolie kun je natuurlijk bakken en koken, maar je kunt er ook je eigen tandpasta of deodorant van maken. Met bakpoeder kun je…. Maar ook appelazijn en citroen zijn ingrediënten die in het huishouden zeker van pas komen.

Tip #4 Hoe lang kan je je eten bewaren?
Mijn laatste tip… Je kunt ook veel geld besparen door het bewaren van eten. Zo hoef je minder snel weer boodschappen te doen. Schrik dus niet als je eten over de datum is of je fruit en groenten wat bruiner zijn dan normaal, en gooi het vooral niet meteen weg! Je kunt zelf meestal goed inschatten of iets nog goed is en je hoeft niet altijd de houdbaarheidsdatum aan te houden. Dit is meestal een aanbeveling van de producent en kun je als richtlijn gebruiken, maar het hoeft niet slecht voor je te zijn om iets te eten wat over de datum is. Net zoals dat je bananen die wat ouder zijn geworden gewoon nog prima kunt gebruiken voor lekkere smoothie of bananenbroodje. Ik ben er juist blij mee als ze lekker bruin zijn, dan zijn ze lekker zoet en maak je je gerecht er lekker zoet mee. Als je het groenten of fruit of andere ingrediënten nu even niet kunt gebruiken, maar ze wel (bijna) over datum zijn kun je ook makkelijk voor 3 maanden in de vriezer bewaren. Zo kun je het altijd nog eens gebruiken voor een soep of sapje. Naast groenten en fruit, zijn er nog meer gerechten die je makkelijk drie dagen kunt bewaren. Een goed voorbeeld hiervan is curry. Als je hier wat over hebt, gooi het dan niet weg! Je hoeft het niet eens meteen de dag erna op te eten als je daar geen zin in hebt. Sommige gerechten (zoals curry ;-)) worden juist nog lekkerder als het wat langer heeft gestaan omdat alle kruiden en smaken dan goed zijn ingetrokken.

Dit waren mijn tips voor een betaalbare healthy lifestyle. Heb jij nog een goede budgettip? Deel hem dan met ons hier in de comments onderaan de blog. Ik ben benieuwd!
Oh en als je interesse hebt in wat facts & tips over voedselverspilling, check dan deze post! 

-x- Rens (@renskroes)


Foto: Annamarie Janssen 

you may also like

“De advisering van Rens Kroes is uitdrukkelijk niet bedoeld als reguliere medische behandeling of de vervanging daarvan door je huisarts of medisch specialist, noch als behandeling of de vervanging daarvan door een diëtist. De adviezen van Rens Kroes bevatten uitsluitend algemene handvatten voor een beter en gelukkiger leefpatroon. Bij acute gezondheidsklachten of verergering van gezondheidsklachten word je dringend aangeraden direct contact op te nemen met de behandelend (huis-)arts of medisch specialist. Lees voor informatie de disclaimer

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found. Make sure this account has posts available on instagram.com.

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!