Druk op Enter om te zoeken of Esc om te sluiten
Blog thumbnail

Proteïne power!

Proteïne power!

Blog thumbnail , ,

Steeds meer mensen om me heen eten minder of helemaal geen vlees en vis meer. En zelfs veganisme, wat vroeger toch een beetje een geitenwollen sokken imago had, is hot. We worden ons steeds bewuster van wat we eten. Steeds meer mensen realiseren zich dat wat op je bord ligt, invloed heeft op de wereld om je heen.

Maar hoe zorg je er nou voor dat je voldoende eiwitten blijft binnenkrijgen? Eiwitten, of proteïnen, zijn de bouwstenen van ons lichaam. Very important voor de groei en ontwikkeling van je lijf en onmisbaar voor de opbouw van spieren en organen. Zeker als je veel sport. Tot twee uur na het sporten staan je lichaamscellen open voor voedingsstoffen. Als je na het sporten eiwitrijke voeding eet, herstel je snel van je inspanning.

De meeste mensen halen voldoende eiwitten uit vlees, vis en zuivel, maar als vegetariër of veganist moet je dus zorgen dat je extra eiwitten binnen krijgt uit andere producten.

Gezonde, plantaardige eiwitten haal je uit:
– quinoa, boekweit, havermout en teff
– groene groenten als spinazie, boerenkool en sperziebonen
– paddenstoelen
– peulvruchten als linzen, kikkererwten of hummus, kidneybonen, bruine of witte bonen
– biologische tofu of tempé
– noten of notenpasta

Let er wel op dat sommige plantaardige eiwitten geen volwaardige eiwitten zijn, omdat er essentiële aminozuren ontbreken. Voorbeelden hiervan zijn bonen, erwten, noten, zaden en veel granen. Ons lichaam kan deze eiwitten niet volledig benutten. Door bonen, linzen of erwten bijvoorbeeld te combineren met bruine rijst zorg je er wel weer voor dat je een volwaardige eiwitrijke maaltijd creëert. Andere combinaties die zorgen voor een volwaardig eiwitrijke maaltijd zijn ei en (geiten)kaas, speltpasta met kaas of speltbrood met hummus.

Proteine Rens Kroes 1

De vijf plantaardige voedingsmiddelen die wel volwaardige eiwitten bevatten, en daarom als de belangrijkste eiwitbron in een maaltijd kunnen dienen, zijn: quinoa, boekweit, hennepzaad, gefermenteerde sojabonen en blauwgroene algen (b.v. spirulina, chlorella).

Deze vleesvervangers bevatten volwaardige eiwitten en mineralen, zoals ijzer en B-vitamines. Belangrijk is wel om vitamine B12 bij te slikken als je veganist bent. Deze vitamine komt namelijk alleen voor in dierlijke producten en is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel.

Lekkere gezonde, eiwitrijke recepten zijn bijvoorbeeld groene smoothies met spinazie of boerenkool waar je wat extra spirulina of chlorella aan kan toevoegen. Of een hennepsmoothie, een groente omelet, gerechten met hummus of deze heerlijke post-work out salade met kikkererwten.

you may also like

“De advisering van Rens Kroes is uitdrukkelijk niet bedoeld als reguliere medische behandeling of de vervanging daarvan door je huisarts of medisch specialist, noch als behandeling of de vervanging daarvan door een diëtist. De adviezen van Rens Kroes bevatten uitsluitend algemene handvatten voor een beter en gelukkiger leefpatroon. Bij acute gezondheidsklachten of verergering van gezondheidsklachten word je dringend aangeraden direct contact op te nemen met de behandelend (huis-)arts of medisch specialist. Lees voor informatie de disclaimer

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found. Make sure this account has posts available on instagram.com.

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!