Kurkuma, kinyit, turmeric oftewel…geelwortel. Eén van mijn favoriete spices, dat zie je vast wel terug in mijn recepten. Geelwortel groeit in Azië, voornamelijk in India en Zuid-China waar het gebruikt wordt als ‘geelmaker’ van voedsel, maar ook om z’n geneeskrachtige werking. Vroeger was geelwortel bij ons in Friesland niet te vinden. Zelfs niet in de toko’s waar we veel kwamen en ook mijn oom verkocht het niet in zijn biologische winkel. Voor mijn moeder was het een behoorlijke zoektocht, maar toen ze het uiteindelijk gevonden had begon onze addiction. De wortel reinigt het lichaam, het is ontstekingswerend en helpt bij huidontstekingen zoals eczeem.
Kurkumina – de werkzame stof in geelwortel – activeert antilichamen waarvan je immuunsysteem sterker wordt. Mijn moeder deed stukjes geelwortel in een liter water met wat Himalaya-zout. Elke ochtend dronken we er een glaasje van. Na een jaar hadden we daar wel een beetje genoeg van en sindsdien experimenteren we erop los. Ik verwerk het in recepten, maak er mijn feel good drink mee en heb er zelfs ooit mijn tanden mee gepoetst. Gaf wel een hele hoop gele vlekken in mijn kleding en die gaan er helaas niet zo makkelijk uit, heb ik ook ontdekt…
Mijn moeder reisde vaak stad en land af om verse geelwortels in huis te halen, maar meestal worden ze meteen na de oogst in kokend water gedompeld en daarna gedroogd in de zon. Vervolgens wordt er poeder van gemaakt. Verse geelwortel is nog steeds lastiger te krijgen en te bereiden, dus ik heb altijd een potje gemalen droge geelwortel in huis. Als het bij een gerecht past zal ik het er altijd in verwerken. Het ruikt heerlijk én je wordt er van binnenuit oersterk van. Thumbs up voor geelwortel!
Tip: geelwortel wordt makkelijker in het bloed opgenomen als je ernaast ook cayennepeper of zwarte peper gebruikt.
Hier alvast het recept voor mijn klassieke feel good drink: