Druk op Enter om te zoeken of Esc om te sluiten
Blog thumbnail

Tips & Facts Voedselverspilling

Tips & Facts Voedselverspilling

Blog thumbnail

Als kind moest ik eten wat de pot schafte. En er werd niets weggegooid. De leftovers gaven we aan de hondjes of we warmden het de volgende dag op want we waren gek op restjes, nu nog steeds trouwens. En als eten niet meer goed was kwam het op de composthoop, terug de natuur in. Yep, we waren “de bewuste familie” van het dorp. Doordat ik zo’n basis met kennis heb meegekregen pluk ik daar nog steeds de vruchten van. Daar ben ik zo dankbaar voor!

Ik kook veel en dat betekent dat ik soms veel eten overhoud maar zelf dan weet ik er raad mee en gooi ik bijna niks weg. Ik doe het heel keurig in de vriezer, ik warm het de volgende dag op, ik maak er een lekkere salade van of ik doe aan kliekjesdag…. Zo lastig vind ik dat niet: eten bewaren! Maar velen van ons gooien nog regelmatig een groot bord (gezond) eten zo hup, de prullenbak in. Zonder daar misschien bij na te denken.


Foto: Anne Timmer

In Nederland gooien we namelijk per jaar 2,5 miljard euro aan voedsel weg. Bizar toch? 25% van al het voedsel wordt door de consument verspild! 5 kg wordt daarvan niet eens aangeraakt, zit nog in de verpakking of schil. 

Top 3 verspilde producten:
1. Rijst (34%)
2. Brood (30%)
3. Pasta (23%)

Hoe kunnen we dit oplossen? Misschien is de eerste stap wel: weten waar je eten vandaan komt! Hoe groeit het? Hoe wordt het gemaakt? Ben je het met mij eens? Ik vind het belangrijk dat er bewustwording ontstaat over voedselverspilling. Naar mijn mening ga je daardoor voeding meer waarderen en maak je milieuvriendelijke en gezonde keuzes… 

Ik was benieuwd hoe jullie omgaan met het thema voedselverspilling dus ik ben voor Rabo Food Forward de straat op gegaan om vragen te stellen over dit onderwerp. Bekijk hier de video: https://renskroes.com/video-food-forward-aflevering-2-voedselverspilling  

MIJN TIPS TEGEN VOEDSELVERSPILLING:
♻️ Ga op zoek naar Powerfood recepten die je de aankomende week wil maken en maak een boodschappenlijstje (koop wat je nodig hebt!) 
♻️ Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen.
♻️ Doe 1 à 2 keer per week boodschappen. 
♻️ Bewaar de restjes in mooie luchtdichte doorzichtige bakjes. 
♻️ Zet de koelkast op 4 graden. Zo blijft je eten langer goed.
♻️ Vries je eten (en/of restjes) in. 
♻️ Kijk, ruik en proef voordat je iets weggooit 
♻️ Fermenteer je eten in je eigen powerkeuken

Wil jij actief meedenken in het oplossen van het voedselvraagstuk voor de toekomst? Doe mee en deel jouw idee tegen voedselverspilling in de reactiebalk hieronder. De beste ideeën worden beloond met een ticket voor de Rabo Foodforward track.

you may also like

“De advisering van Rens Kroes is uitdrukkelijk niet bedoeld als reguliere medische behandeling of de vervanging daarvan door je huisarts of medisch specialist, noch als behandeling of de vervanging daarvan door een diëtist. De adviezen van Rens Kroes bevatten uitsluitend algemene handvatten voor een beter en gelukkiger leefpatroon. Bij acute gezondheidsklachten of verergering van gezondheidsklachten word je dringend aangeraden direct contact op te nemen met de behandelend (huis-)arts of medisch specialist. Lees voor informatie de disclaimer

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found. Make sure this account has posts available on instagram.com.

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!